keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Turvallisuuden tekijäksi

Voiko sitä olla turvallisuuden tekijä ja miten. Voiko turvallisuutta ylipäätään tehdä. Mistä turvallisuus syntyy? Jollekin ihmiselle turvallisuutta on ainainen melu ja pauhu. On jotain johon hukkua. Jollekin se on syvä hiljaisuus luonnon helmassa. Jollekin se on työ- ja toimeentulo. Joku tuntee turvallisuutta, kun vatsa on täynnä ruokaa. Toinen taas tuntee turvan ystävän lämpöisen käden puristuksessa. Turvallisuutta on se, että voit kulkea rauhassa kaupungin katuja. Sekin on turvallisuutta, että tiedät jonkun rakastavan sinua ehdoitta. Turvallisuus syntyy myös siitä tietoisuudesta, että sinut hoidetaan sairastuessasi. Pienelle lapselle se on äidin tai isän syli.
Vaikka usein tuo turvalliseksi tarkoitettu syli onkin muuttunut pelottavaksi. Lasten huostaanotot , jopa 10 lasta päivässä joutuu kokemaan tämän karun asian. Turvallisuutta hakevat myös teini-ikäiset maleksiessaan, syljeskellessään, hävyttömyyksiä huudellessaan markettien ja pubien edustoilla. Melu ja roskaaminen viestittävät. Kukaan ei välitä, huomatkaa meidät. Turvallisten rajojen asettelu on monessa kodissa kadonnut. Vanhempien kunnioittamista ei osata opettaa. On vain oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia.
Kunnioittamattomuuden kierre on lähtenyt siitä, kun näiden nyky nuorten vanhemmat kasvoivat vapaan kasvatuksen piirissä. Sehän oli kasvatuksen muotivirtaus 70-luvulta eteenpäin. VAPAUS, VAPAUS. Turhaan ei ehdotettu taannoin, että vanhemmat tulisi lähettää kasvattajakouluun. Ilman terveitä rajoja, vapaasti kasvaneet vanhemmat ovat pulassa nuorisonsa kanssa. Et voi rajoittaa lastasi, hän saa siitä traumoja. No nyt on nähtävillä hedelmät. Kurittomat ja kunnioittamattomat lapset, joille kunnioituksen käsitekin on vieras ja utopistinen sana. Kunnioittamattomuuden kulttuuri on kukoistuksessaan.
Näin ei tarvitse olla. Nouse ja sano, nyt riittää tämä saaste. Sillä sitä se on ihmissydämeen kylvettynä. Tämä maa tarvitsee turvallisuuden tekijöitä.
• Turvata lähipalvelut ja terveyspalvelut jokaiselle
• Luoda hyvinvointia lähimmäisyyteen kannustamalla
• Perheille lisää tukea, turvaa ja kotipalveluita
• Turvallisen koulun
• Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut
• Turvallisemman vanhuuden kotona ja laitoksessa
• Lisätä kasvuyrittäjyyttä ja työllisyyttä kunnissa
• Yhteistyötä seurakuntien sekä järjestöjen kanssa
• Panostaa turvalliseen ja puhtaaseen ympäristöön

Ei kommentteja: