tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kuriton sukupolvi

Kuohuttavat otsikot opettajan potkuista ovat velloneet mediaa ja kansalaisten mieliä. Onhan se nyt kertakaikkiaan uskomatonta, että opettajilta on riisuttu melkein kaikki mahdolliset keinot saada kouluissa kuria ja järjestystä aikaan ja opettajat ovat mustelmilla. Oppilaat ovat röyhkeitä ja tietävät oikeutensa, mutta kuka on heille opettanut vastuuta ja toisen ihmisen kunnioittamista. Onpa tainnut jäädä senkaltainen opetus hataralle. Missä toisen ihmisen kunnioittamisen perusopetus tulisi antaa? Kotona.
Kasvatuskonkari Kari Uusikylä toteaa, että törkykäytöksen taustalla on kotien ongelmat.

Julkisuudessa, jossa vahvat kiusaavat heikkoja ja melskataan ja haukutaan muita, kiusaaja on jonkinlainen sankari. Eiväthän oppilaat missään tyhjiössä elä, he näkevät mitä ympärillä tapahtuu, emeritusprofessori Kari Uusikylä sanoo.

Nämä kasvattamattomien vanhempien kasvattamattomat kullannuput saavat temmeltää miten haluavat. Kasvattamattomat vanhemmat ja kasvattamattomat virkamiehet virastoissa vain paijaavat, että hyvä oppilas osasit antaa takaisin opettajalle. Opettajien auktoriteetin alasajosta tämä on vain seurausta. Menneinä aikoina lapset jo kasvatettiin kotona kunnioittamaan opettajia sekä tottelemaan opettajien sanaa. Kouluhäiriköintiä ei ollut eikä tarvinnut käyttää voimakeinoja kurin palauttamiseen. Tämä kurittoman sukupolven esiinmarssi on vain satoa siitä mitä on kylvetty seitsemänkymmentä luvulta lähtien.

Kysyn vaan. Missä mennään tässä maassa. Tuli tietynlainen vihainen olo tästä opettajan erottamisesta.

Odotammeko, että Suomen kouluissa meno alkaa olla samansuuntaista kuin eräällä lähetyskentällä, jossa paikassa lapsia ei hoideta vaan he kasvavat keskenään. Ja jos yrität opettaa ja opetusta järjestää, tulevat villitsemään ja parhaassa tapauksessa vain syömään. Käyttäytymisestä ja kurista ei ole tietoakaan.

Arvostukseni kasvaa kohisten nykypäivän opettajia kohtaan, jotka jaksavat tehdä työtään villikkojen kanssa, näin nätisti sanottuna.

Ei kommentteja: