tiistai 10. helmikuuta 2015

Korjaan kamppeeni ja liityn Keskustaan, mikäli....

Mitä? Iltatee oli mennä väärään kurkkuun. Uutiset kertoivat, että Keskusta ehdottaa vaaliohjelmassaan keskioluen siirtämistä takaisin Alkoon kauppojen hyllyiltä. Olipas uutinen.
Taitaa olla vaalikikka, vaikka hihkaisinkin riemusta.
Millä ryminällä tuo kaiken kansan iloliemi aikoinaan rynnikään kauppojen hyllyille. Siinä ei auttanut Niilo Ylivainion vastustusmarssit eikä mitkään. 1980-luvun alussa keskioluen palauttamista Alkon tiskien taakse ajettiin voimakkaasti. Helsingin kristillisen raittiustyön edustajat järjestivät marssin keskiolutta vastaan Helsingissä 13.9.1980. Senaatintorille marssittiin tunnetun helluntalaissaarnaajan Niilo Yli-Vainion johdolla.
 
Keskioluen vapauttamisen seuraukset ovat näkyneet järkyttävinä tämän humalahakuisen kansan keskellä. Vapaus rellestää ja juoda melkein missä vain.(alla lehtikuva 1978)
MTV.n sivuilta juttu 2012: ”Uudenvuodenyönä 1969 keskiolut vapautettiin. Sen tarkoituksena oli saada viinan kotipolttoon hurahtanut kansa juomaan miedompia juomia. Siten suomalaiset raitistuisivat, näin ajateltiin. Vaan toisin kävi. Keskioluen vapauttaminen muutti rajusti Suomea
Sen jälkeen kun keskiolut vapautettiin kauppojen myytäväksi, alkoholinkulutus on kasvanut rajusti. Puolen vuosisadan aikana se on jopa viisinkertaistunut. Alkoholiongelma on työikäisten miesten yleisin kuolinsyy.
Vuonna 1969 tapahtunut muutos oli valtava. Eniten se vaikutti elämään maaseudulla, sillä ennen alkoholilain uudistusta alkoholia oli hankittu laillisesti lähinnä kaupungeista. Kautta maan asenteet alkoholia kohtaan vapautuivat, mikä lisäsi erityisesti naisten, tyttöjen ja poikien juomista.”
Kansan raitistaminen ei onnistunutkaan viinan vapauttamisella, päinvastoin kansanterveydelliset haitat ovat vain lisääntyneet. ”Viinahulluuden” jälkiseuraamusten korjaamisiin kuluu miljoonia euroja.
Porvoon Raittiusseura perustettiin 1884, kun Werner Söderström huolestui työläistensä päihdeongelmista. Ensimmäisten allekirjoittaneiden joukossa oli paljon kaupungin sivistyneistöön kuuluvia mm. Werner Söderström, kirjakustantaja, lehtorit B. Nyberg ja E. Lönnberg, oli pappeja ja muita kirkon virkailijoita. Yleensäkin vakavia, uskonnollismielisiä henkilöitä, joten on luonnollista, että seura perustettiin kristillis-siveelliselle pohjalle. Päätettiin asettua ehdottoman raittiusvaatimuksen kannalle. Tämmöiseen ajatukseen on helppo yhtyä. Ja mikä ettei, jos keskiolut vedetään takaisin Alkoon. Sopii. Saattaisinpa harkita, että korjaan kamppeeni ja liityn Keskustaan mikäli heidän aloitteestaan keppana vedetään takaisin Alkoon.
Mutta uskon enemmän ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen puuttumiseen viinan käytön torjunnassa. Porvoon raittiusseuran lipunkantajana olen saanut olla 1990 luvulla kymmenen vuotta. Raittiuseura panostaa lasten ja nuorten opastamiseen. Elämä ilman päihteitä on normalia eikä epänormaalia. Vanha totuus- opeta poikanen tiensä suuntaan niin hän ei siltä vanhanakaan poikkea.





Ei kommentteja: