torstai 26. helmikuuta 2015

Tappaako kauppa suomalaisen ruokatuotannon

Hei suomalainen. Tykkäätkö syödä Suomen kuulaassa kesässä kypsyneitä mansikoita, mustikoita, puolukoita. Tykkäätkö muhevista juureksista, jotka ovat kasvaneet puhtaassa pellossa. Maiskutteletko mielelläsi ”mansikin” maitoa, joka on saanut ammua isäntänsä ja emäntänsä puhtaassa navetassa rouskutellen heinäpaallista ateriaansa. Tykkäätkö ylipäätään kotimaisesta ruuasta. Tykkäätkö, että viljelijä, maidontuottaja saa edelleenkin elantonsa harjoittamastaan elinkeinosta. Tykkäätkö, että kotimainen vilja saa kasvaa ruokapöytiimme.
Hätkähdin Keski-Uusimaan (26.2.15) lukijan kirjoituksessa otsaketta: Haluaako kauppa tuhota suomalaisen maatalouden? K-ryhmän, S-ryhmän, Lidlin hintasotahan osuu juuri suomalaisen ruokatuotannon nilkkaan. Maidon, leivän saa melkein ilmaiseksi kaupan hyllyltä. Paljon ei edes kannata itse leipoa sämpylöitä ym., niin on halpaa. Tämä ei voi olla oikein viljelijää ja maidontuottajaa kohtaan. Maidotuottaja saa 35 senttiä/litra tai perunan tuottaja vain 15 senttiä kilolta, entäs ne lantut, jotka joulun alla jäivät viljelijän pellon reunaan mätänemään.
Tämä ei ole oikein suomalaista ruokatuotantoa ajatellen. Näen, että tietä ollaan avaamassa Yhdysvaltojen ja EU:n väliseen vapaakauppasopimukseen TTIP.iin. Se herättää minussa pelkoa. ”Tulleja ja kiintiöitä EU:n ja USA:n välillä on jäljellä enää vähän, joten neuvottelujen todelliset väännöt koskevat sellaisia asioita kuten hormonien ja antibioottien käyttöä lihantuotannossa, kasvien geenimuuntelua, julkisia hankintoja ja ulkomaisten investoijien oikeuksia.”
Minä en ainakaan halua syödä geenimanipuloitua tai kloonattua perusraaka-aineista valmistettua ruokaa, jota kuskataan ulkomailta. Tällä älyttömälle kilpailulle on saatava piste.
Sitten itkemme autioituvaa maaseutua. Pian itkemme myös kurnivan vatsamme kanssa, jos ja kun maailman ruokatuotanto pahenee.
Pitäkäämme kiinni maaseudun asuttamisesta ja suomalaisesta ruokatuotannosta. Se on viisautta ja Isänmaallista.

Ei kommentteja: