keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kellokosken sairaalako lakkautetaan ?

HUS:n johto haluaa lopettaa Kellokosken sairaalan. Kylläpä jäin kysymysmerkiksi moisesta halusta. Tuossa hankkeessa kyllä unohdetaan ihminen. Ihminen, jonka mieli on järkkynyt on mitä parhaimmassa hoidossa Kellokosken sairaalassa. Sen todistin omin silmin ja korvin luottamushenkilöille järjestetyssä infossa.
Raha ratkaisee ja talouden alamäki, sanotaan. Siinä melskeessä totisesti unohdetaan ihminen, jonka mieli on järkkynyt. Hän ei pysty itse nousemaan barrikadeille puolustautumaan. Mielestäni on järjetöntä tunkea hoidettavat kylmän kivierämaan keskelle Helsinkiin. Lääke ja lepo eivät yksin kuntouta psyykkisesti sairasta ihmistä, oli viesti. Tarvitaan rutiineita, päivärytmiä ja toimintaa kuntoutuksessa.

Kellokosken sairaalan miljöö on upea hyvin hoidettuine pihamaineen. Sen kaltaista rauhoittavaa vaikutusta ei löydä Helsingistä. Toiminnallinen kuntoutus on sairaalan valtteja. On ulkotyöryhmää, puutarhassa kukkien ja kasvien hoitoa kuin myös kädentaitojen ylläpitoa, liikuntaa unohtamatta. Todisteena on potilaiden Puodissa myynnissä villasukkia, kukkia ja muuta kivaa käsintehtyä. Kellokosken kyläyhteisö on sata vuotta kulkenut potilaiden rinnalla prinsessoineen ja tavallisine tallaajineen. Mahdollisen lakkautuksen myötä yli 400 työntekijää joutuu tuskallisten asioiden eteen. Lähdenkö ruuhkan sekaan sukkuloimaan Helsinkiin työhön vai mitä teen. Mitä se merkitsee heille, jotka ovat rakentaneet kotinsa ja elämäänsä Kellokoskelle. Sairaalan muuttoauton peräpeilistä hahmottuisi hiljainen kylätie suljettujen yritysten myötä. Palveluiden kutistuessa entisestään. Verokarhunkin apajat vähenisivät; vaikutukset koskettavat jopa ympäristökuntia.
Kellokosken sairaalan osaava ja motivoitunut henkilöstö tarvitsee nyt meidän kaikkien tuen, että Kellokosken sairaalan toiminta saa jatkua seuraavatkin sata vuotta ja että rakennukset säilytetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaina kohteina.


Ei kommentteja: