sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Skeittipuisto meni överiksi

Viime aikoina on mielen vallannut syvä harmistuminen. Järvenpäähän rakennettava skeittipuisto nuorisolle maksaa 721 000 euroa. Kustannukset meni överiksi. Koirille rakennettu puisto maksoi aiemmin noin 200 000 euroa. Samaan aikaan budjettia rakennettaessa on monenlaisia tosi tärkeitä ja arvokkaita asioita leikkurin alla, yksi esimerkki ikääntyneiden ihmisten päivätoiminnan lopettamisuhka. Talous on tiukoilla. Kaupunkilaiset ovat olleet oikeutetustikin äkämystyneitä. 
Meille valtuutetuillekin Skeittipuiston rakentamisen kustannukset tulivat melkoisena yllätyksenä. Kuinka siinä näin kävi.
Budjettikokouksessa 8.12.2014 päätettiin vuoden 2015 talouden raameista. Toimialoille määritellään tietyt summat, jolla esim lasten ja nuorten palvelualue hoitaa sektorinsa. Investoinnit sisältyvät investointiosioon. Skeittipuistoa ei mainittu listassa vaan se sisältyi Puisto- ja  liikuntapaikat,- Nuoriso- ja toimintapuisto alle. Viranhaltijat sitten hoitavat taloutensa kyseisten raamien mukaan, jotka on annettu. 
Päätöksen tekokulttuuri on muuttunut 10v sisällä melkoisesti. Joskus aiemmin budjettia käsiteltiin yksityiskohtaisemmin, niin että valtuutettuna tiesi tasan tarkaan, mihin rahoja käytetään vaikkapa esim vihannesleikkurin, padan tai muun laitteen hankinta laitoskeittiöön. Nyt emme tiedä, budjettia ei sillätavalla avata. Toimintatapoja muutettaessa on luultu saatavan aikaan sujuvuutta mutta se onkin tuottanut yllätyksiä, joita ei ehkä osattu arvata. Asiaan on puututtava.
Päätöstä ikäihmisten päivätoiminnan lopettamisesta ei ole vielä tehty. Se on vasta tulevan vuoden budjettiehdotuksessa, josta tulemme vielä vääntämään kättä kuin myös useasta muustakin asiasta.

Budjetin lähetekeskustelu:
Sibeliuksen 150 juhlavuoden juhlinta on kääntymässä syksyn väriloiston myötä loppusuoralle. Onko elämä Järvenpäässä samanlaista kuin sata vuotta sitten. Ovatko ihmiset erilaisia vai samojen asioiden kanssa painivia.
Ajattelen, että tietynlaiset asiat ovat kautta historian aina askarruttaneet ihmisiä. Millainen on tulevaisuus. Miten selvitään tästä päivästä kaikkine taloushuolinemme.
Vanhoissa kartoissa Järvenpään kylä on mainittu jo 1500-luvun puolivälissä sekä suomen- että ruotsinkielisellä nimellä. Silloin Järvenpäässä oli luultavasti kahdeksan taloa.
Järvenpään taajama, kauppala ja 1967 lähtien kaupunki on kasvanut vuosi vuodelta ja asukkaiden lisääntyessä ovat palvelutarpeetkin kasvaneet. Niinpä kaupunki on rakentanut ja rakennuttanut vuosien varrella lukuisia kouluja, päiväkoteja ja muita palvelutiloja.
Tämä rakentaminen jatkuu suurella vauhdilla tänään. Pajalaa, Tupalantien alue, Lepolaa, terveystaloa jne.. odotamme uusia asukkaita alueelle. Asukasmäärän lisääntyminen tuo haasteet palveluiden järjestämiseen. Talouden raamien kestävyyttä koetellaan. Tulevan vuoden budjettia mietittäessä on tärkeää muistaa kuntien tehtävät, mistä tulee huolehtia yhteisiä varoja käytettäessä. Aiheetta ei arvostella skeittirampin kallista rakentamista tai koirapuistoa. Vaikka skeittiramppi onkin tämän päivän nuorison yksi suosittu liikuntamuoto. Lapsenlapsenikin (6v.)muistaa kysyä melkein joka kerta tavatessamme. Mummi, joko se ramppi on valmis. Hän on innokas temppujen tekijä potkulaudalla ja pyörällä. Lasten liikkumiseen tulisi enemmän kiinnittää huomiota, en tarkoita että pitää rakentaa kalliita juttuja vaan ylipäätään opettaa liikkumisen merkitystä. Koulut ovat tässäkin asiassa merkittävässä asemassa. Sen tähden katson, että opetuspuolen resurssien liika tiukentaminen ei ole tulevaisuuden kannalta hyvä. Kehys on tiukka. Antaako se tarpeeksi voimavaroja lasten- ja nuorten palvelualueelle.

Vähäistä ei ole myöskään toisesta ääripäästä huolehtiminen. Ikääntyneet ja toimintarajoitteiset tai mielenterveyskuntoutujat, lähimmäisemme eivät useinkaan nouse enää barrikadeille puolustamaan oikeuksiaan.
Saatoimme viime lauantaina iäkkään ystävämme haudanlepoon. Hänestä ei olisi ollut enää vuosiin asukkaaksi palvelutaloihin vaan hän tarvitsi laitospaikkaa. Hoito Vanhankylänniemessä oli asiallista ja paikallaan. Älkäämme unohtako tämän tyyppisen hoitotarpeen olemassa oloa innossamme rakentaa uusia palvelumuotoja ikääntyneelle väestölle.

Tulevaisuuden suuri haaste on meneillään oleva pakolaisten vyöry maahamme. Se koskettaa ihan varmasti myös Järvenpäätä ja talouttakin jossain määrin. Kuinka olemme siihen varautumassa ?

Taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz arvostelee Suomen leikkauksia. Nobelisti ihmettelee ajatusta, että leikkaukset ovat välttämättömiä, koska lastenlapsille ei haluta jättää velkataakkaa. Hänen mukaansa Suomi päinvastoin ryöstää lapsiltaan, kun se ei tee järkeviä investointeja lainarahalla. Pääministeri kuittailee vastaan. Ottamatta kantaa sen enempää. Tästä on hyvä loikata Järvenpään investointeihin. Meillä ei ole jarruteltu investoinneissa vaikka on alamäki taloudessa. Velkaa on otettu. Mitähän se muuten olisi Järvenpään velan määrä laskettuna samalla lailla kuin valtionvelka bruttokansantuotteeseen nähden. Paljonko on Järvenpään kansantuote ja montako prosenttia siihen nähden on velkaa. Eli missä mennään.
Vuodelle 2016 suunnitelmassa emon velkaa olisi 1960 €/as ja konsernivelka
jo hipoisi 6922 €/as.
Velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa. Sentähden suhtaudun lainanottoon ylipäätään melko nihkeästi, jos lainalle ei löydy katetta. Kyllä, investoinneilla on yleensä katetta, mm. asuntorakentaminen.

Hyvä puheenjohtaja
Järvenpää ihmistensä näköinen kaupunki. Oikeutetusti järvenpääläiset odottavat ihmisläheistä ja huolehtivaa politiikkaa.
Järvenpääläiset ovat auttavaisia ihmisiä. Sen osoittaa pakolaisille järjestetty avustuskeräys. Tavaraa on tulvinut enemmän kuin ViaDian tilat pystyy ottamaan vastaan.
Kuntaliitoshankkeiden kaatuessa on vain katsottava kirstumme sisältöä ja tehtävä budjetti sen mukaan kuin on varaa. Muistaen prioriteetti, lapset, nuoret, puolustuskyvyttömimmät. Mahdollisen Sote uudistuksen myötähän meille ei paljon muuta päätettävää jäännekään.
Toivotan meille kaikille malttia ja rauhallisuutta kaiken yllättävän ja oudon myllerryksen keskellä. Emme voi perääntyä eikä menneisyydessä tapahtunut määrittele tulevaisuuttamme.
Tehkäämme yhdessä Järvenpäästä kaupunki, jossa välittämisen ja yhdessä tekemisen henki saa kukoistaa kukkivia polkupyöriä myöten

Ei kommentteja: