lauantai 2. marraskuuta 2013

Pyhäinpäivä vai Holloween

 Halloween juhla ?. Tuo pimeyden palvominen kaikkine kummituksineen on peräti outoa, käsittämätöntä raakkumisjuhlaa. En voi käsittää tätä pimeyden esiinmarssia. Jopa koulujen opettajat komeilevat Fb-sivuilla kummitusasuissa. Koulut ovat tainneet unohtaa oikean Pyhäinpäivän vieton merkityksen. Kristillisten juhlapyhien muuttuminen pakanallisiksi juhliksi on surullista. No sitähän on myös joulu joulupukkeineen ja tonttuineen. Harva koulu uskaltaa enää joulujuhlissa antaa lasten esittää jouluevankeliumin sanomaa. Pääsiäisenä taas luutamummot lentää ja kyöpelinvuoren noita akat käkättää. Helluntain merkitystä tuskin tiedetään. Voi meitä !!
 

Juhlan oikea merkitys:  Pyhäinpäivänä hiljennytään haudalla ja kirkossa
Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia.Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kirkoissa pyhäinpäivä on viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä jouluaaton, ensimmäisen adventtisunnuntain, ensimmäisen joulupäivän ja kiirastorstain jälkeen.
Kuolleet ja elävät kristityt liittyvät pyhiin sukupolvien ketjussa
Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Alkuaan ne olivat erillisiä juhlia. Muistelun kohteena ovat kristikunnan pyhät ja marttyyrit ja muut uskossa Kristukseen kuolleet.
Pyhyys ei viittaa vain kuolleisiin. Uskova liittyy sukupolvien ketjuun ja Jeesukseen, Kristukseen uskovana myös hän on pyhä.

Ei kommentteja: