maanantai 28. lokakuuta 2013

Olisinpa kärpäsenä katossa


Vastausta nim. E (28.10 K-U) En yleensä vastaa nimimerkeille. On tullut myös sitä positiivista palautetta (25.10 K-U) henkilökohtaisesti. Ongelma vain on se, että rivivaltuutetun on sangen vaikea tietää mitä eri toimialojen budjetit lopulta sisältää. Valtuutetun ”tuskavirus” näyttää olevan tänä syksynä erityisen ärhäkkä. On vain yksi könttä summa ja yksi vaihtoehdoton ehdotus jokaiselle sektorille ja siitä päätämme. Valtuuston budjettiriihi on tällä viikolla. Toivon mukaan voimme keskustella siellä syvällisesti taloustilanteen vakavuudesta. Joskus menneinä aikoina tiesimme tarkkaan mitä esim. vaikka nuorisotoimen budjetti sisälsi. Leikataanko nuorisotiloista vai ohjaajista vai sapuskasta vai jätetäänkö jokin korjaamatta. Tai onko vaikkapa vanhainkodin vihannesleikkuri uhattu jättää pois, vaikka se on ensiarvoisen tärkeä.
Järvenpää lisän leikkaaminen on lyhyt näköistä. Entistä pienemmät lapset tulevat olemaan päivähoitojonossa ja ryhmiä tarvitaan lisää. Se on äkkiä syöty, se säästö. Kun pidät lapsistasi huolta, he myös huolehtivat sinusta vanhana. Mitä kylvät, sitä niität.
Vanhusten hoito olkoon kunnia asiamme. Ovathan he hoitaneet meille hyvän Suomen ja kasvattaneet meidät vaikeimmissa oloissa kuin nyt. Nämä asiat eivät ole turhia ”jargoneita”.
Nythän on vain uskottava johtavia virkamiehiä, että tämä on raami ja sen sisällä sitten pitää mennä. Virkamiehet ehdottaa ehdottomasti ja lautakunnat joutuvat kumileimasimina hyväksymään vaihtoehdoitta. Kuka jää ilman ja kuka ei. Eli pitäisi osata virkamiesten ohi tiedoissa, olla kärpäsenä katossa, kun he suunnittelevat budjettia. En syytä heitä. Itsehän olemme antaneet heille vallan. Virkamiesten työtähän ei saa laittaa kysymysmerkin alle. Jokainen tekijä ehdottaa oman arvomaailmansa pohjalta. Se on vaan niin kumma, että säästöleikkuri tulee leikkaamaan niiltä, jotka eivät pysty itse puolustautumaan.
Mistä ottaisin näin graavisti: Seminaari- ja edustusmatkat pois, tarjoilut vähemmälle, etenkin alkoholitarjoilut. Kulttuurin ja urheilun tukeminen tiukkaan seulaan. Onkohan tämä asiakaslähtöinen prosessimainen organisaatio tuottanut sitä mitä piti ? Voisimmekohan valtuutettuina luopua vuoden 2014 valtuuston istuntojen kokouspalkkioista. Olen siihen suostuvainen. Tiukassa paikassa kunnallisveron korotuskin mahdollinen. Ensin lapset, vanhukset, sairaat ja sitten, jos jää muut.

Ei kommentteja: