sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Eduskunnan on keskusteltava maakaupoista

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari puolustaa venäläisten oikeutta ostaa maata Suomesta. Hänen mukaansa eduskunnassa käynnistynyt keskustelu rajoittaa venäläisten kiinteistö- ja maakauppoja on huonosti harkittu.
Yli sata kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, joka rajoittaisi Euroopan talousalueen ulkopuolisten maiden kansalaisten kiinteistö- ja maakauppoja Suomessa, kertoo uutinen.

Ihanko totta, huonosti harkittu. On kyllä kummallista, jos nämä maakaupat ihankuin vahingossa sattuvat strategisesti tärkeille alueille. Ihmettelen vaan. Kuinka onkaan sattunut tämä Ahvenanmaan saariston saarien myynti merkittävien syväväylien kohdalle. Entäpäs Itä-Suomessa tapahtuneet myynnit tai joku muu alue, joka on maan ehkä turvallisuuden kannalta tärkeä.

Kuuntelin eilen (24.1) turvallisuusseminaarissa vanhempi Tutkija Sinikukka Saaren luentoa, jossa hän valottaa Venäjän ja venäläisten sielun maisemaa. Se on niin erilainen kuin länsimainen ajattelutapa. Länsimaisen liberaalidemokratian eteneminen Venäjällä on kivistä jopa mahdotonta.
Venäläiset kaipaavat, että vahva johtaja pitää heistä huolta. Onko Putin heille sitä. Ainakin kansa odottaa niin olevan. Politiikan päämääränä on yhtenäisyys ja vakaus yli kaiken muun. Kuinka kauan yhtenäisyys kestää. Työttömyys ja etujen leikkaukset ovat suuria riskejä vallanpitäjille. Muistissa on vallankumous 1991 ja värivallankumoukset 2000 luvulla. Kansa kuitenkin tukee johtajiaan ja harjoitettua politiikkaa. Putinin kannatus on vahvaa myös eliitin puolelta.

Everstiluutnantti Sami Nurmi, puolustusministeriöstä rauhoitteli kuulijoita Alakurtin sotilaallisesta varustelusta kuin myös Pietarin liepeillä tapahtuvasta varustelusta. Hänen mukaansa Venäjä haluaa pitää yllä yhteydet arktisen alueen ja Pietarin välillä.
Kuulijana aistin, että kaikinpuolin ollaan ajantasalla missä mennään näissä sotilaallisissa kysymyksissä.
Nämä maakaupat kuitenkin kaihertaa. On syytä pitää silmällä ostajia ja heidän motiivejaan, eikä uskoa sinisilmäisesti tarinoita joita eteemme tarjotaan. Eduskunnan on keskusteltava näistä maakaupoista ja puuttuttava lainsäädännön keinoin tarvittaessa asiaan.

Ei kommentteja: