maanantai 23. maaliskuuta 2015

Tulevan Eduskunnan hirvittävä haaste

Eveliina 2v2kk ja mummi istuvat hiekkalaatikolla hiekkakakkuja tehden. Aikansa touhuttuaan Eveliina nousee seisomaan ja kietoo kätensä mummin olkapään ympärille. Hän sanoo, Eveliina pitää mummista huolta. Mummille tulee tippa linssiin. Huolenpitoa lapsen lailla.
Muistikuva nousee mieleen, kun luen järkyttävän uutisen kuinka 88-vuotias nainen kotiutettiin Pudasjärven terveysaseman osastolta, vaikka hän on lähes liikuntakyvytön.
Vanhustenhoito on jäämässä yhteiskunnassamme pahasti jalkoihin. Vaikka lakia ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista on väännetty useampi vuosi. Lain tavoitteena on edistää
ikääntyneiden hyvinvointia. Tukea ikääntyneiden osallisuutta ja voimavaroja. Edistää ikääntyneiden itsenäistä suoriutumista puuttumalla ajoissa toimintakyvyn heikkenemiseen ja sen riskitekijöihin. Mahdollistaa palvelutarpeen arviointi sekä määrän ja laadun riittävyys. Lain tavoitteet ovat hyvät, mutta käytännön toteutuminen on heikompaa.
Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista eli ns. vanhuspalvelulaissa on olemassa suositus, jonka mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa pitää olla 0,5 hoitajaa yhtä ikäihmistä kohden. Se, että hoitajamitoituksesta on olemassa suositus, ei vielä riittävästi velvoita kyseisen hoitajamitoituksen toteuttamiseen. Suositukset jäävät usein valitettavasti vain suosituksiksi. Vanhuksia tulee hoitaa eikä vain käydä ovella kääntymässä tai jopa jättää oman onnensa nojaan kotiin kuten Pudasjärvellä. Tietty omaisillakin on vastuunsa.

Ikäihmisten määrä on kasvavaa ja sen myötä myös hoidon ja hoivan tarve tulevaisuudessa lisääntyy. Yhä useampi ikäihminen tarvitsee apua ja hoivaa, joko kotihoidon hoitajien, omaishoitajan, palveluasumisen yksikön hoitajien tai vuodeosaston hoitohenkilökunnan tarjoamana. Haasteita on siinä, pystymmekö tulevaisuudessa turvaamaan jokaiselle ikäihmiselle riittävän laadukkaan ja oikea-aikaisen hoivan ja hoitopaikan. Onko ketään joka jää vierellesi ja kietoo kätensä ympärillesi vakuuttaen huolenpitoa, kuten Eveliina.

Kadotetun sukupolven, he jotka eivät ole saaneet syntyä puutttuminen maamme väestöstä kuvaa kylvämisen ja niittämisen lain seurauksia. Ei ole ketään, joka jäisi vierellesi silloin kun elämäsi haurastuu ja tarvitset turvaa.
Tulevalla eduskunnalla on hirvittävä haaste. Meillä on tuo 6 miljardin kestävyysvaje olemassa. Meneekö vajeen kuromiseen yksi, kaksi tai useampi kausi, sen aika näyttää. Vaara on, että ammottavan vajeen paikkaamisessa huonot ja heikot, vanhukset ja lapset jäävät jalkoihin. Nyt on aika katkaista kierre ja vaalia ihmisarvoa päätöksen teossa.

Ei kommentteja: