keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Säästöä vai pihistystä

Minulla on useita ystäviä, jotka työllistävät itse itsensä. Keskusteluissa on usein vilahtanut yrittämisen hankaluus. Onpa joku heistä joutunut vaikeuksiin verojensa kanssa. Mikä neuvoksi. Arvonlisäverokanta on 24%.
- Osakeyhtiön ja osuuskunnan on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi Verohallinnon rekisteriin, jos tilikauden liikevaihto ylittää 8 500 euroa eikä kyse ole arvonlisäverolain 4 luvussa tarkoitetusta arvonlisäverottomasta toiminnasta.
Liikevaihdon ollessa alle 8 500 euroa koko liikevaihto on arvonlisäverotuksessa verovapaata. Liikevaihdon ylittäessä tämän määrän arvonlisävero kasvaa liukuvasti täyteen määrään vuosiliikevaihdon ollessa 22 500 euroa.
Sana säästö on tuttu kaiku korvissani. Säästettävä tuosta ja tästä eli pihistettävä. Eihän se ole oikeaa säästöä. Säästö on sitä, että laitat jotakin talteen pankkiin tai kuivaat marjoja, hedelmiä tulevan varalle. Säästöleikkaus on menetettyä. Sitä ei sitten enää ole. Meillä ei Suomessa ole varaa tämän tyyppiseen säästökuuriin, pihistämiseen. On voitava luoda innostuneisuutta työntekoon ja yrittämiseen. Minusta 8500 € alaraja on surkean pieni. Sitä tulisi nostaa jopa 50 000 €. Tarvittaessa liukuman, arvonlisäveron alarajan huojennusalueen korotuksesta tulisi keskustella senjälkeen, kun liikevaihto on ylittänyt tuon 50 000€.

Monet pikkuyrittäjät ovat sanoneet, että tuota alarajaa tulisi nostaa, että ylipäätään voisi tulla toimeen. Jos ajatellaan vaikkapa ompelimoa, pikkubutiikkia tai kampaamoa, jossa henkilö työllistää itsensä. Toimintaan sisältyy materiaalin hankintaa, huoneiston vuokraa, hallinnollisia kuluja, jotka yrittäjä usein tekee yösydännä. Olen useamman yrittäjän kuullut sanovan lopettaessaan toimintansa, että ei kertakaikkiaan jaksa kaiken lainsäädänöllisen viidakon keskellä. Sääntelyä on purettava. Varsinkin naisyrittäjien asema on haasteellinen. Heidän on hankala sovittaa perheen, vapaa-ajan ja yritystoiminnan yhdistämistä. Viidenpäivän ja 8 tunnin työaika on useinkin vain unelmaa.
Sosiaalituravkustannusten korkeus, sijaisten saanti vaikeudet pakottavat yrittäjän paiskimaan töitä 24/7 sairaanakin. Yksinyrittämiseen sisältyy monia myös turvallisuuteen liittyviä riskejä. Nämä ovat vain jäävuorenhuippuja yrittäjien tiellä heidän rakentaessaan omalta osaltaan Suomea.
Asialle tulee tehdä jotain heti eikä säästää (pihistää) yrittäjiä hengiltä.


1 kommentti:

Kyllikki kirjoitti...

Hei anonyymi, Jos et uskalla nimelläsi kysyä, en myöskään voi vastata. Ei ole mitään vastattavaa. Sinulla on varmasti yhteystietoni.