lauantai 19. maaliskuuta 2011

Onnea ja menestystä Marimekolle edelleenkin

Maamme tunnetuimpiin yrityksiin kuuluva Marimekko täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlan kunniaksi Designmuseossa Helsingissä on avattu näyttely nimeltä Marimekkoelämää, 60 vuotta väriä, raitaa ja muotoja. Näyttely on aikamatka yrityksen historiaan ja sen tuotteisiin.
Tämän kaltaisten menestystarinoiden edessä on nostettava hattua ja kunnioitettava yrityksen menestystä.
Monet PK-yritykset ovat kuitenkin vaikeuksissa ja huolestuneisuus jatkosta nousee esille usein.

Uudenmaan Yrittäjien huolestuneisuus ilmenee 14.2 päivätyssä kannanotossa arvolisäveron korotuksesta.

”Arvonlisäveron korotus 23 prosentista 25 prosenttiin uhkaa kuluttajapalveluita tarjoavien pienyrittäjien toimeentuloa. Nykyisellä verokannallakin kuluttajapalveluiden yksinyrittäjien on täysi työ saada elantonsa yrityksestään. Alvin korotus koskettaisi yrittäjäyhdistyksen mukaan erityisesti myös pieni- ja keskituloisia kuluttajia ostovoiman vähentymisen muodossa.”

Olen usein miettinyt, miten yrittäjät ylipäätään selviävät kaikkien velvoitteidensa keskellä. Jos Suomessa yrittäjät eivät pärjää, niin mitä siitä seuraa. Ei ole töitä yrittäjille, eikä työntekijöille, ei verotuloja kunnille eikä hyvinvointia koko Suomelle. Varsinkin Pk-yritykset ovat tärkeitä työllistäjiä ja siksi niiden edellysten turvaaminen on äärimmäisen tärkeää. Suomen menestymisen kannalta on olennaista, että saamme suomalaisia pk-yrityksiä syntymään, kasvamaan ja kansainvälistymään.

Soisin, että yrittäjien sosiaaliturvaa parannetaan. Varsinkin yksin toimiva yrittäjä on usein vaikeuksissa. Työttömyysturvaa on kehitettävä. Eläketurvakin on heikko. Työmarkkinat ovat liian jäykät, joka heikentää Suomen kilpailukykyä ja talouskasvua. Kilpailukykyinen yritysverotus on Suomelle elinehto.

”Uudenmaan yrittäjien kannanotosta esimerkki. Käytännössä moni hiusalan yrittäjä joutui pitämään alennuksen itsellään saadakseen työstään edes jonkunlaisen korvauksen. Arvonlisäveron korottaminen erityisesti niillä palvelualoilla, joissa se on jo nyt 23 prosenttia, johtaa kestämättömään kehitykseen. Jo nyt tulee usein halvemmaksi ostaa kokonaan uusi laite hajonneen tilalle kuin korjauttaa vanha, sinänsä käyttökelpoinen laite.

Kannanoton mukaan alvia ei tule korottaa lainkaan; tarve olisi laskea kaikkien työvoimavaltaisten palveluiden arvonlisävero pysyvästi 9 prosenttiin.”

Sulavatko yrittäjien odotukset ja toiveet liiketoimiensa kasvusta keväthankien sulamisen myötä pois vai antaako uuden kevään vihertävät koivunversot heille uskon tulevaisuuteen ja yrittämisen. Se on myös tulevien vaalien eräs kiperimistä kysymyksistä. Mihin suuntaan tätä maata kehitetään. Onko suosi suomalaista edelleenkin valttia vai uhkaako ulkomaalaisuus malttia. Kun yrittäjillä menee hyvin, niin työntekijöilläkin menee hyvin. Sinullakin menee hyvin. Kunnallasi menee hyvin ja koko Suomi hymyilee.


Ei kommentteja: