keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Vanhuksilla ei ole aikaa odottaa

Päivän uutinen järkyttää. Iltalehti kirjoittaa 2.3 ilmestyneessä lehdessä. ”84-vuotiaan naisen kauppakassipalvelu lopetettiin omaisille ilmoittamatta.

Palvelutalossa Tuusulassa asuva 84-vuotias nainen ei ole saanut Servean kauppakassipalvelun kautta tuoretta ruokaa viime torstain jälkeen. Katkos kesti noin viisi päivää.

Omainen yritti selvittää sairaan tätinsä ruokaongelmaa, mutta tuloksetta. Henkilökunta auttoi naista hädän hetkellä käymällä kaupassa tämän puolesta. Palvelutuottaja möhläsi ensin laskutuksen ja lopetti oman virheensä vuoksi Alzheimerin tautia sairastavan naisen ruokatoimitukset.”

On surullista, että tapahtuu tämän tyyppisiä asioita, vaikkakin lienee yksittäinen tapaus. Moni vanhus joutuu kokemaan arvottomuutensa ajan illassa. Ei tahdo löytyä sopivaa hoitomuotoa ja palveluita, kun ei enää jaksa.

Sentähden tulisi vanhustenhoitolaki säätää pikaisesti, jotta turvataan ikääntyneiden tarpeen mukainen laadukas hoito kotona, laitoksessa tai vanhainkodissa. Laissa tulee turvata ikäihmisen oikeus mahdollisimman pysyvään kotiin, yhdessä puolison kanssa viimeisten elinvuosien aikana. Vanhustenhuolto tulee pitää peruskuntien vastuulla.

Ikääntyneiden avo- ja laitoshoidon laadun parantaminen kouluttamalla ja palkkaamalla riittävästi osaavia työntekijöitä. Se on usein haaste kunnille, jotka taistelevat kiristyvien kuntatalouksiensa keskellä. Se on myös arvo kysymys, kunnioitammeko hopeahapsia osoittamalla heille arvostusta heidän elämän työstään tämän maan hyväksi

Ei kommentteja: